جراحی چاقی در بهبود کبد چرب
در این نوشته دکتر شهاب شهابی در مورد ارتباط بین چاقی و بیماری های مرتبط، چاقی و کبد چرب و نقش جراحی چاقی بر کاهش وزن و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب صحبت می کند.
بیماری کبد چرب (استئاتوز)، یک بیماری شایع می باشد، که بر اثر جمع شدن بیش از حد چربی در کبد ایجاد می شود. کبد یک فرد سالم مقدار کمی چربی دارد، ولی زمانی که چربی 5 تا 10 درصد وزن کبد را شامل شود، مشکلاتی را ایجاد می کند. در حال حاضر هیچ داروی تائید شده ای برای درمان کبد چرب غیر الکلی وجود ندارد. این بیماری معمولا در افرادی که دارای اضافه وزن هستند، بیشتر دیده می شود. بیماری کبد چرب با اختلالات متابولیک شامل فشار خون بالا، چاقی، دیابت نوع 2 ارتباط دارد. اگر این بیماری در مراحل اولیه باشد، معمولا هیچ آسیبی به بدن وارد نمی کند، اما در صورت بدتر شدن می تواند آسیب جدی از جمله (سیروز) را به کبد وارد کند.
کبد چرب و چاقی
داشتن مقدار زیادی چربی در کبد خطر مبتلا شدن به دیابت، فشار خون بالا و بیماری کلیوی را افزایش می دهد. بیماری کبد چرب، احتمال ابتلا به بیماری قلبی را هم افزایش می دهد. اگر در مراحل اولیه، بیماری تشخیص داده شود، می توان از بدتر شدن آن جلوگیری کرد.
مراحل بیماری کبد چرب غیر الکلی
اگر کبد چرب ساده باشد که جمع شدن مقداری چربی های بی ضرر در سلول های کبد ایجاد می شود که فقط با آزمایش تشخیص داده می شود.
مرحله دوم کبد چرب غیر الکلی می باشد که شکل جدی تر این بیماری است که در آن کبد ملتهب می شود.
مرحله بعدی فیبروز می باشد، در این مرحله ، التهاب مداوم در کبد باعث ایجاد بافت در اطراف کبد و رگ های خونی می شود، ولی کبد همچنان به کار طبیعی خود ادامه می دهد.
مرحله آخر سیروز، شدید ترین حالت کبد چرب است که پس از گذشت سالها التهاب اتفاق می افتد. در این مرحله کبد منقبض می شود و زخم و توده ایجاد می کند. این آسیب منجر به نارسایی کبد و سرطان کبد می شود.
افرادی که در خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی هستند
- افراد چاق یا دچار اضافه وزن به خصوص کسانی که چربی زیادی دارند
- دیابت نوع 2 دارند
- فشار خون بالا دارند
- کلسترول بالا دارند
- تیروئید کم کار دارند6مقاوم به انسولین مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک
- افرادی که داروهای خاصی مانند کورتیکواستروئیدها و برخی داروهای سرطان مصرف می کنند
- اختلالات متابولیک خاصی مانند سندرم متابولیک دارند
- کاهش وزن سریع داشته اند
- ابتلا به عفونت های خاصی مانند هپاتیت c
جراحی چاقی و کاهش وزن
جراحی متابولیک چاقی موثرترین و طولانی مدت ترین درمان برای چاقی شدید است، که باعث کاهش وزن قابل توجه و رفع یا بهبود دیابت، بیماری قلبی، آپنه خواب و بسیاری از بیماریهای مرتبط با چاقی میشود. ایمنی جراحی چاقی لاپاراسکوپی با برخی از ایمن ترین و رایج ترین جراحی های انجام شده در ایالات متحده از جمله جراحی کیسه صفرا، آپاندکتومی و تعویض زانو قابل مقایسه است.
بای پس معده و سایر جراحی های چاقی می توانند کاهش وزن طولانی مدت را ایجاد کنند. مقدار وزنی که از دست می دهید نیز به نوع عمل جراحی و تغییر عادات سبک زندگی شما بستگی دارد. ممکن است در عرض دو سال، نصف یا حتی بیشتر از وزن اضافی خود را از دست بدهید.
محققان به نوع جراحی چاقی که انجام شده است توجه نکردند، اگرچه بای پس معده احتمالا استاندارد طلایی در نظر گرفته می شود. جراحی بای پس معده، معده را کوچکتر می کند و به غذا اجازه می دهد بخشی از روده کوچک را دور بزند. اسلیو معده روش دیگری است که طی آن حدود 75 تا 80 درصد معده برداشته می شود و امروزه در حال محبوب شدن است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.